Odborný profil – Petr Fořt

  • RNDr. Petr Fořt, CSc.

Akademický rozvoj

1970 ukončení studia na Přírodovědecké fakultě  obor fyziologie živočichů

1972-1975 odborný asistent na LF v Praze, Katedra toxikologie, obor imunochemie

1975 titul RNDr.

1975 – 1994  fyziolog,, biochemik a poradce pro výživu vrcholových sportovců

V létech 1975–1994 člen realizačních týmů řady sportovní reprezentací, například cyklokros, biatlon, atletika (hlavně sportovní chůze), silniční cyklistika, basketbal žen.

Zakladatel a člen Komise pro výživu vrcholových sportovců při ČSTV.

1980 – titul CSc.

Odborná činnost

1995-2000  OSVČ spoluzakladatel firmy NUTREND – vývoj a výroba produktů sportovní výživy (autor receptur produktů)

2000- 2010 OSVČ zakázkový vývoj produktů sportovní výživy a funkčních potravin a doplňků stravy postupně pro firmy Aminostar, Tecfood, Wellness Food a Smarty Dominika Haška – nejznámějšími dosud produkovanými originálními doplňky jsou Carnitargin, Turbo Fat Killer, Kamikaze, Speed8 a Smarty (tzv. společenský nápoj – funkční potravina).

2011-2020 OSVČ – formulace odborného software pro firmu Svět zdraví (privátní poradenství ve výživě) pod názvem Komplexní nutriční typologie, současně člen lékařské komise firmy, současně supervizor několika poraden a hodnotitel anamnéza a biochemického screeningu klientů, lektor dalšího vzdělávání a mentor firmy.

2019: Lektor Univerzity 3.věku pro FTVS Praha na téma Výživa 3.věku.

Veřejně prospěšná činnost

Prezentér zdravé výživy v rámci TV pořadu „Pod pokličkou“. Prezentér téhož v rámci festivalu Evolution  (opakovaně) v Praze.

Dlouholetý popularizátor racionální výživy v pořadu ČT „Pod pokličkou“.

Aktuálně privátní konzultant pro výživu.

Autor 23 vědecko-populárních publikací o výživě

Výběr z publikační činnosti

FOŘT, Petr. K čemu jsou diety: a mnoho dalšího o správném jídle a cvičení. Vydání první. Praha: Ikar, 2016. 295 stran. ISBN 978-80-249-2955-2.
FOŘT, Petr. Aby dětem chutnalo: současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku. Vydání druhé. Praha: Ikar, 2015. 239 stran. ISBN 978-80-249-2866-1.
FOŘT, Petr a MACH, Ivan. Nevíte, co jíte: jak vás klame potravinářský průmysl. 1. vyd. Brno: BizBooks, 2014. 264 s. ISBN 978-80-265-0274-6.
FOŘT, Petr. Aby dětem chutnalo 2: pokračování bestselleru, který boří mýty a upozorňuje na rizika zažitých klišé. Vydání první. Praha: Ikar, 2013. 197 stran. ISBN 978-80-249-2284-3.
FOŘT, Petr. Aby nám všem chutnalo: maso je pro muže a zrní pro ženy?. Vyd. 1. Praha: Ikar, 2011. 205 s. ISBN 978-80-249-1661-3.
FOŘT, Petr. Mládněte jídlem i po 50!. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2008. 256 s. ISBN 978-80-251-2148-1.
FOŘT, Petr. Tak co mám jíst?. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007. 417 s. Zdraví & životní styl. ISBN 978-80-247-1459-2.
FOŘT, Petr. Aby dětem chutnalo. Vyd. 1. V Praze: Ikar, 2008-2013. 2 sv. (239, 197 s.). ISBN 978-80-249-1047-5.
FOŘT, Petr. Stop dětské obezitě: co vědět, aby nebylo pozdě. Vyd. 1. V Praze: Ikar, 2004. 206 s. ISBN 80-249-0418-7.
FOŘT, Petr. Obezitě odzvoněno. Vyd. 1. V Praze: Ikar, 2001. 220 s. ISBN 80-7202-930-4.
FOŘT, Petr. Sport a správná výživa. Vydání první. V Praze: Ikar, 2002. 351 stran. ISBN 80-249-0124-2.