Odborný profil – Jana Kočí

  • PhDr. Jana Kočí, Ph.D.Department of Wellness and Nutrition

Kontakty:

  • koci@palestra.cz
  • vysokoškolský pedagog
  • tajemnice oddělení vědy a výzkumu
  • tajemnice katedry wellness a výživy
  • výkonná redaktorka Acta Salus Vitae

PhDr. Jana Kočí, PhD. je absolventkou Univerzity Karlovy. V rámci svého doktorského programu studovala a zúčastnila se několik výzkumných stáží na zahraniční univerzitě v USA. Její profesní specializací jsou edukace ve výživě a zdravém životním stylu a psychologie zdraví. Jana je interní vyučující VŠTVS Palestra, tajemnice katedry wellness a výživy, tajemnice pro vědu a výzkum a pedagog na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Janinými hlavními výzkumnými zájmy jsou podpora well-beingu v oblasti tělesného, psychického a sociálního zdraví a tvorba intervenčních programů cílených na podporu osobního a komunitního well-beingu.

Vzdělání

  • PhDr. ve výchově ke zdraví (psychologie, didaktika výchovy ke zdraví, filozofie), Univerzita Karlova (2020).
  • Ph.D. v pedagogice (psychologie zdraví, sociální pedagogika, školní psychologie), Univerzita Karlova (2019).
  • Výzkumná stáž, University of Nebraska – Lincoln, USA (2017, 2016, 2014).
  • Studium nutriční terapie a věd o zdraví, University of Nebraska – Lincoln, USA (2013).
  • Mgr. obor výchova ke zdraví – tělesná výchova (absolvovala s vyznamenáním), Západočeská univerzita v Plzni (2011).
  • Bc. obor výchova ke zdraví (absolvovala s vyznamenáním), Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (2009).

Hlavní témata odborného zájmu

  • zdravý životní styl a výchova ke zdraví
  • podpora well-beingu v bio-psycho-sociálních oblastech zdraví
  • design edukačních programů podpory zdraví
  • well-being na pracovišti; podpora well-beingu vysokoškolských pedagogů
  • vliv pozitivních vztahů na zdraví člověka
  • psychologie zdraví
  • pozitivní psychologie

 

Významné aktivity

  • členka redakční rady vědeckého časopisu Acta Salus Vitae
  • členka organizačních výborů konferencí
  • členka vědeckých společností

 

Publikační činnost

KOČÍ, J. & CHVÁL, M. (2020). Nutrition education intervention: an effective tool for  health promotion and primary prevention. Acta Salus Vitae, Vol 2, No 1 (2020),  ISSN 1805-8787.

KOČÍ, J. & CHVÁL, M. (2020). Design of nutrition education program for elementary schools in the Czech Republic – an effective education curriculum instrument, the chapter in:
Education Curriculum Development: Perspectives, Challenges and Future Directions. New York. https://novapublishers.com/shop/education-curriculum-development-perspectives-challenges-and-future-directions/ ISBN: 978-1-53617-681-0

KOČÍ, J. (2019). Relationship Between Nutrition-Related Knowledge and Nutritional Behavior of Students in Czech Republic (P16-037-19), OXFORD ACADEMICS: Current Developments in Nutrition, Volume 3, Issue Supplement_1, June 2019, nzz050.P16–037–19, https://doi.org/10.1093/cdn/nzz050.P16-037-19

KOČÍ, J. (2019). The analysis of nutrition-related knowledge and nutrition behavior of students in Czech Republic. Journal of Nutrition and Human Health, Vol 3, No 2
(2019), ISSN 22883959.

KOČÍ, J. (2019). Nutrition for Elementary Schools – Healthy Playfully. First Edition, 77 pgs. ISBN 978-80-270-5394-0.

KOČÍ, J. (2016). Current insight into the nutrition education at the Czech grammar schools. Acta Salus Vitae, Vol 4, No 1 (2016), ISSN 1805-8787.

KOČÍ, J. (2016). Health nutrition education and nutrition education content analysis on Czech Grammar Schools, Food and Nutrition Journal, 72th edition, number. 2, pg.61-67.

KOČÍ, J. (2015). Analysis of Nutrition Education within the compulsory schooling in Czech Republic, EFSA Journal, Shaping the Future of Food Safety, Together. Proceedings of the 2nd EFSA Scientific Conference, Milan, Italy, 14-16 October 2015. ISSN 1831-4731 page 72.

KOPTÍKOVÁ, J. (2015). Current insight into the education of proper nutrition in secondary schools. Reviewed collection of the International Conference ,,Updated knowledge to the educational area Man and Health“ held on 14th of September 2015 in Charles University in Prague, FTVS, ISBN 978-80-87647-23-3, str. 110 – 115.

KOPTÍKOVÁ, J. (2014). The Burdening of the health economics of the Czech Republic and the European region due to the increasing prevalence of obesity and poor diet of the population. Food and Nutrition Journal, 69th edition, number. 6, pg. 142-146.

KOPTÍKOVÁ, J. (2013). The Curriculum of Health and Nutrition Education in Czech Republic. The Nebraska Educator: A Student-Led Journal.

KOPTÍKOVÁ, J. (2013). Health and Nutrition Education in Czech Republic. The Nebraska Educator: A Student-Led Journal.

KOPTÍKOVÁ, J. (2012). Analysis of the dietary habits of children with basic education – results of the first preliminary research. Quality in education. Reviewed proceedings of the Graduate Conference: Reflections on the quality of education in doctoral education research (in Prague on May 21, 2012). ISBN 978-80-263-0269-8.

KOPTÍKOVÁ, J. (2011). The Comparison of the Test of gross motor development and Movement assessment battery for children of preschool age children. Thesis (M.Ed.). University of West Bohemia. Faculty of Education, Pilsen

KOPTÍKOVÁ, J. (2009). Reduction of overweight and obesity of school children using the intervention program of physical activity. Thesis (B.Ed.). University of South Bohemia. Faculty of Education, Budweis.